Ozempic vs Trulicity

Ozempic vs Trulicity

Hyrje

Ozempic dhe Truliciteti janë të dy ilaçet e përshkruara për njerëzit me diabet tip 2. Këto ilaçe ndihmojnë në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak. Ato gjithashtu ndihmojnë në uljen e rrezikut tuaj për sulm në zemër, goditje në tru dhe vdekje nga sëmundjet e zemrës. Diabeti i tipit 2 shoqërohet zakonisht me sëmundjen e zemrës.

Të dy Ozempic dhe Trulicity janë ilaçe me recetë me emër. Aktualisht nuk ka një version të përgjithshëm të asnjërës ilaç.

Ky artikull shpjegon disa nga ndryshimet kryesore midis Ozempic dhe tralicitetit. Nëse keni diabet tip 2, këto informacione mund t’ju ndihmojnë të merrni parasysh nëse njëra prej këtyre ilaçeve mund të jetë e përshtatshme për ju.

Shënim: Për informacion më gjithëpërfshirës në lidhje me këto dy ilaçe, vizitoni artikujt tanë Ozempic dhe Trulicity.

Përbërësit e Ozempic dhe Trulicity

ilaçi aktiv në Ozempic është Semaglutide, dhe ilaçi aktiv në tralicitet është dulaglutide.

Të dyja këto ilaçe i përkasin një klase të ilaçeve të quajtura agonistë peptid-1 të ngjashëm me glukagon. Ata punojnë në të njëjtën mënyrë për të përmirësuar nivelin e sheqerit në gjak te njerëzit me diabet tip 2.

Përdorimet e Ozempic vs Trulicity

Ozempic dhe Trulicity të dy kanë miratim të Administrimit të Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të përmirësuar nivelin e sheqerit në gjak tek të rriturit me diabet tip 2. Ata janë aprovuar për përdorim në kombinim me dietën dhe stërvitjen.

Ozempic dhe Trulicity janë gjithashtu të aprovuara nga FDA për të zvogëluar rrezikun e sulmit në zemër, goditje në tru dhe vdekjes nga sëmundjet e zemrës. Për këto përdorime, të dy ilaçet miratohen për të rriturit me të dy diabetin tip 2 dhe sëmundjet e zemrës.

Truliciteti është aprovuar gjithashtu për të rriturit me diabet tip 2 dhe faktorë të shumtë rreziku për sëmundjet e zemrës. Këta faktorë rreziku përfshijnë pirjen e duhanit, kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut dhe mbipeshën.

Asnjë ilaç nuk është aprovuar për trajtimin e diabetit tip 1.

Përdorimi për humbjen e peshës

As Ozempic dhe as Truliciteti nuk janë aprovuar nga FDA për humbjen e peshës. Por të dy ilaçet mund të zvogëlojnë oreksin, aq shumë njerëz që i marrin ata mund të humbin peshë. Kjo mund të jetë e dobishme për njerëzit me diabet tip 2 që janë mbipeshë.

Disa mjekë mund të përshkruajnë Ozempic dhe Trulicity off-label për humbje peshe. Por ju nuk duhet të merrni Ozempic ose Tralicity për humbje peshe pa udhëzimin e mjekut tuaj.

Një ilaç që është i ngjashëm me Ozempic dhe trulicitetin miratohet posaçërisht për humbjen e peshës. Ky ilaç quhet Saxenda. Nëse jeni të interesuar të humbni peshë, bisedoni me mjekun tuaj për Saxenda ose trajtime të tjera që mund të jenë të dobishme për ju.

Kostoja e Ozempic vs Trulicity

Sa kosto Ozempic ose Trulicity varet nga plani i trajtimit që mjeku https://harmoniqhealth.com/al/varydex/ juaj përshkruan, planin tuaj të sigurimit dhe farmacinë tuaj. Ju mund të gjeni vlerësimet e çmimeve për ilaçet në GoodRX.com.

Të dy Ozempic dhe Trulicity janë ilaçe me emër të markës. Asnjë ilaç nuk vjen në një formë të përgjithshme. Ilaçet me emër të markës shpesh janë më të shtrenjta se gjenerika.

Ushqime për të shmangur me Ozempic dhe Trulicity

Nuk ka ndonjë ushqim në veçanti që ju duhet të shmangni gjatë marrjes së Ozempicës ose Trulicitetit. Por ju mund të keni nevojë për të kufizuar marrjen tuaj të alkoolit. Shihni më poshtë për detaje.

Përdorimi i alkoolit me Ozempic ose Trulicity

Pirja e sasive të mëdha të alkoolit mund të shkaktojë sheqer të ulët në gjak, ndonjëherë disa orë pasi të ndaloni pirjen. Ozempic dhe Truliciteti gjithashtu mund të ulin sheqerin në gjak. Për këtë arsye, ju duhet të shmangni pirjen e shumë alkoolit ndërsa jeni duke marrë një nga këto ilaçe, pasi kjo mund të rrisë rrezikun tuaj për hipoglikemi (sheqer të ulët në gjak).

Nëse pini alkool, bisedoni me mjekun tuaj se sa është e sigurt për ju që të pini ndërsa merrni një nga këto ilaçe.

dozimi, format dhe administrimi

ozempic dhe traliciteti të dy vijnë si një zgjidhje e lëngshme që është në dispozicion në një stilolaps të parafabrikuar.

Eachdo stilolaps i tralicitetit është vetëm për përdorim të vetëm, ndërsa stilolapsat Ozempic mund të përdoren shumë herë. Numri i dozave që mund të merrni nga secila stilolaps varet nga doza juaj dhe forca e stilolapsit që përdorni. Me Ozempic, do të duhet të bashkëngjitni një gjilpërë të re në stilolaps për të marrë secilën dozë.

Me të dy Ozempic dhe Trulicity, ju do të injektoni dozën tuaj nën lëkurën tuaj (nënlëkurore) një herë në javë.

Doza juaj për secilën ilaç do të varet nga plani i trajtimit që mjeku juaj përshkruan për ju.

Efektet anësore të Ozempic vs Trulicity

Ozempic dhe Trulicity janë nga e njëjta klasë e drogës: agonistët peptide-1 të ngjashëm me glukagon. Për këtë arsye, ato shkaktojnë efekte anësore shumë të ngjashme. Më poshtë janë disa shembuj të këtyre efekteve anësore.

Efektet anësore të buta

Listat e mëposhtme adresojnë disa nga efektet anësore të buta më të raportuara më të buta të Ozempic ose Trulicity, si dhe disa që i ndajnë të dy ilaçet. Për më shumë informacion në lidhje me efektet e buta anësore të këtyre dy ilaçeve, shihni Udhëzuesin e Medikacioneve të Ozempic dhe Udhëzuesin e Ilaçeve të Trulicitetit.

 • Mund të ndodhë me ozempic:
 • Disa efekte anësore të buta unike të zakonshme
 • :

Niveli)

 • nauze
 • Të vjella
 • Diarre
 • Kapsllëku
 • Gaz
 • Abdominal Dhimbje
 • Stomaku i mërzitur
 • Efektet anësore serioze

  Listat e mëposhtme adresojnë efektet anësore serioze të Ozempic ose Trulicity, si dhe disa që i ndajnë të dy ilaçet.

  • Mund të ndodhë me Ozempic:
  • Disa efekte anësore serioze unike
 • Kanceri i tiroides*
  • Hipoglikemia (sheqeri i ulët në gjak) kur përdoret me insulinë ose ilaçe të tjera të diabetit të quajtur sulphonylureas

  < UL>

 • Dëmtimi i veshkave
  • Retinopatia diabetike (dëmtimi i retinës tuaj që është shkaktuar nga komplikimet e diabetit)
  • Alergjia e rëndë Reagimet
  • *Ozempic dhe Trulicity të dy kanë një paralajmërim të boksuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për kancerin e tiroides. Një paralajmërim i boksit është paralajmërimi më i fortë që kërkon FDA. Ai paralajmëron mjekët dhe pacientët për efektet e drogës që mund të jenë të rrezikshme. Për më shumë informacion, shihni seksionin "Paralajmërimet e Ozempic dhe Trulicity" më poshtë.

   Efektiviteti i Ozempic vs Trulicity

   Ozempic dhe Trulicity përdoren të dy për të ndihmuar në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak tek të rriturit me diabet tip 2. Ata gjithashtu janë përdorur për të zvogëluar rrezikun për sulm në zemër, goditje në tru dhe vdekje nga sëmundjet e zemrës tek njerëzit me diabet tip 2 dhe sëmundje të zemrës. Të dy ilaçet janë gjetur të jenë efektive për këto përdorime.

   Efektiviteti i këtyre ilaçeve për përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak është krahasuar drejtpërdrejt në një studim klinik. Studimi zbuloi se Semaglutide, e cila është ilaçi aktiv në Ozempic, të jetë më efektiv sesa dulaglutide, që është ilaçi aktiv në trulicitet.

   Për informacion se si kryhen këto ilaçe në studime të tjera klinike, shihni informacionin e përshkruar për Ozempic dhe Trulicity. Udhëzimet

   nga Shoqata Amerikane e Diabeteve (ADA) rekomandojnë të përdorni një agonist peptid-1 (GLP-1) të ngjashëm me glukagon, të tilla si Ozempic ose Trulicity, në të rriturit me diabet tip 2 i cili gjithashtu ka një nga Kushtet e mëposhtme:

  • Sëmundja kardiovaskulare (CVD) ose një rrezik i lartë për zhvillimin e CVD
  • Sëmundja e veshkave

  ADA nuk e bën Rekomandoni çdo agonist GLP-1 mbi një tjetër. Nëse mjeku juaj vendos të përshkruajë një agonist GLP-1 për ju, ju do të punoni së bashku për të përcaktuar atë që është më i miri për ju.

  Paralajmërimet e Ozempic dhe Trulicity

  Ozempic dhe Trulicity ndajnë disa nga të njëjtat paralajmërime, por ato gjithashtu kanë ato të ndryshme. Disa nga këto paralajmërime janë përmendur më poshtë. Para se të filloni të përdorni Ozempic ose Tralicity, sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse këto paralajmërime vlejnë për ju.

  Paralajmërim i boksit si për Ozempic ashtu edhe për Trulicitetin: Rreziku i tumoreve të tiroides

  Këto ilaçe kanë një paralajmërim të boksuar. Ky është paralajmërimi më serioz nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Një paralajmërim i boksit paralajmëron mjekë dhe pacientë për efektet e drogës që mund të jenë të rrezikshme.

  Në studimet e kafshëve, ozempicia dhe traliciteti rritën rrezikun e tumoreve të tiroides. Nuk dihet nëse këto ilaçe gjithashtu rrisin rrezikun për tumoret e tiroides tek njerëzit.

  Mos merrni Ozempic ose Trulicity nëse ju ose një anëtar i familjes keni pasur ndonjëherë karcinoma medullare tiroide. Ju gjithashtu nuk duhet t’i merrni këto ilaçe nëse keni një formë të rrallë të kancerit të quajtur sindromi i shumëfishtë endokrin i neoplazisë tip 2.

  Shihni menjëherë mjekun tuaj nëse keni simptoma të kancerit të tiroides gjatë marrjes së Ozempicës ose Trulicitetit. Këto simptoma mund të përfshijnë një gungë në qafë, ngrirja, probleme me gëlltitje ose gulçim.

  Paralajmërime të tjera

  Përveç paralajmërimit të boksit më lart, Ozempic dhe Truliciteti kanë paralajmërime të tjera. Këto ilaçe mund të mos jenë të përshtatshme për ju nëse keni kushte të caktuara mjekësore ose faktorë të tjerë që ndikojnë në shëndetin tuaj.

  Paralajmërimet për Ozempic dhe Trulicity përfshijnë:

  • Pankreatiti. Të dyja këto ilaçe mund të shkaktojnë pankreatitit. Nëse keni pasur pankreatitit në të kaluarën, nuk duhet të merrni Ozempic ose Tralicity.
  • Problemet e veshkave. Të dyja këto ilaçe mund të shkaktojnë dëmtim të veshkave. Nëse tashmë keni probleme në veshka, këto ilaçe mund t’i bëjnë këto probleme më keq. Mjeku juaj do të dëshirojë të monitorojë funksionin tuaj të veshkave nëse merrni një nga këto ilaçe.
  • Retinopatia diabetike. Retinopatia diabetike është një gjendje e syrit që lidhet me diabetin. Nëse keni marrë një diagnozë të retinopatisë diabetike në të kaluarën, marrja e Ozempic ose Trulicity mund ta përkeqësojë gjendjen tuaj. Mjeku juaj do të dëshirojë të monitorojë shëndetin e syve tuaj më shpesh nëse merrni njërën nga këto ilaçe.
  • Shtatzënia dhe ushqyerja me gji. Nuk dihet nëse këto ilaçe janë të sigurta për t’u përdorur gjatë shtatëzanisë ose ushqyerjes me gji. Bisedoni me mjekun tuaj për mënyrën më të mirë për të trajtuar diabetin tuaj nëse jeni shtatzënë ose ushqeheni me gji
  • Truliciteti ndonjëherë mund të shkaktojë efekte anësore serioze në stomakun ose zorrat tuaja. Këto përfshijnë gastroparesis (një gjendje në të cilën stomaku juaj nuk mund të zbrazet normalisht). Truliciteti nuk është studiuar te njerëzit me sëmundje të rëndë gastrointestinale. Nuk rekomandohet për këta njerëz.

  Për shembull, nëse një ilaç nuk e kontrollon mjaft mirë sheqerin tuaj në gjak, mund të pyesni veten nëse kalimi në një ilaç tjetër do të ndihmojë. Ju gjithashtu mund të pyesni veten për ndërrimin nëse keni efekte anësore problematike nga një prej këtyre ilaçeve.

  Kalimi midis këtyre ilaçeve është i mundur, por mjeku juaj mund të mos e rekomandojë atë. Kjo për shkak se këto ilaçe funksionojnë në të njëjtën mënyrë, kështu që nëse sheqeri juaj në gjak është akoma shumë i lartë ndërsa merrni njërën prej tyre, nuk ka gjasa të përmirësohet me një kalim në ilaçin tjetër.

  Nëse sheqeri në gjak nuk kontrollohet mirë me njërën prej këtyre ilaçeve, mjeku juaj ka më shumë të ngjarë të rekomandojë të shtoni një lloj të ndryshëm të ilaçeve në orarin tuaj të trajtimit. Por kalimi midis këtyre ilaçeve mund të jetë një opsion nëse njëra prej këtyre ilaçeve po punon për ju, por po shkakton efekte anësore të caktuara.

  Nëse shqetësoheni për efektet anësore ose nëse trajtimi juaj po funksionon, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund t’ju njoftojnë nëse kalimi në Ozempic ose Trulicity është një mundësi e mirë për ju.

  Asnjëherë mos i ndërroni ilaçet tuaja pa miratimin dhe udhëzimin e mjekut tuaj.

  Kur të bisedoni me mjekun tuaj

  Nëse jeni të interesuar të merrni Ozempic ose Trulicity për diabetin tip 2, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund t’ju ndihmojnë të vendosni nëse njëra prej këtyre ilaçeve, ose një tjetër, është i duhuri për ju. Ju mund të diskutoni informacionin në këtë artikull, si dhe historinë tuaj të plotë shëndetësore.

  Në përgjithësi, Ozempic dhe Trulicity janë shumë të ngjashme. Por disa njerëz mund të shohin më të lehtë për t’u përdorur stilolapsat e trucitetit sesa stilolapsat Ozempic.

  Gjithashtu, një ndryshim kryesor midis ilaçeve është se truliciteti ndonjëherë mund të shkaktojë efekte anësore serioze në stomakun ose zorrët tuaja. Pra, nëse keni një gjendje të rëndë gastrointestinale, Ozempic mund të jetë më i përshtatshëm për ju. Mjeku juaj mund t’ju këshillojë për opsionet tuaja të trajtimit.

  Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth Ozempic ose Trulicity, bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj. Ata mund të ndihmojnë në përgjigjen e çdo pyetjeje që keni në lidhje me këto ilaçe.

  Shënim: Për më shumë informacion mbi diabetin tip 2, shihni listën tonë të artikujve të diabetit.

  Përgjegjësia: Lajmet mjekësore sot kanë bërë çdo përpjekje për të siguruar që të gjitha informacionet janë faktikisht të sakta, gjithëpërfshirëse dhe të azhurnuara. Sidoqoftë, ky artikull nuk duhet të përdoret si zëvendësues i njohurive dhe ekspertizës së një profesionisti të licencuar të kujdesit shëndetësor. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj ose profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë ilaç. Informacioni i drogës që përmbahet këtu është subjekt i ndryshimit dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, udhëzimet, masat paraprake, paralajmërimet, ndërveprimet e drogës, reaksionet alergjike ose efektet anësore. Mungesa e paralajmërimeve ose informacioneve të tjera për një ilaç të caktuar nuk tregon se kombinimi i ilaçeve ose ilaçeve është i sigurt, efektiv ose i përshtatshëm për të gjithë pacientët ose të gjitha përdorimet specifike.

  • Tipi 2
  • Farmaci/farmacist
  Published
  Categorized as blog