Összegzés

Összegzés

A mély szövetek és más erőteljes masszázsfajták is rosszabbá tehetik a vérzést. A vérzési rendellenességgel rendelkező emberek és az antikoagulánsok szedő emberek teljes mértékben elkerülhetik a masszázsokat.

A terhes nőknek is konzultálniuk kell az orvossal, mielőtt bármilyen típusú masszázs lenne.

Összegzés

Sokféle masszázs elősegítheti a relaxációt, segítheti a fájdalom enyhítését, és segítheti a sérülések megelőzését és kezelését.

A legtöbb típus biztonságos a legtöbb ember számára, amikor egy képzett masszázs -terapeuta végzi őket.

Ugyanakkor nem mindenkinek kell masszázsterápiát keresnie. Például a forró kőmasszázs súlyosbíthatja a vágott vagy nyitott seb vérzését.

 • Hátfájás
 • A testfájdalmak
 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és rajzolnak Csak a szakértői vizsgálatokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Amit tudnod kell a PRP-ről

A vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) terápia egy ellentmondásos kezelés, amely egyre népszerűbbé válik a sporttudomány és a dermatológia területén.

A mai napig az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) csak jóváhagyta a PRP használatát a csontok graftkezelésében. Az orvosok azonban a kezelést használhatják számos egyéb egészségügyi kérdés kezelésére.

Egyes orvosok most PRP terápiát alkalmaznak a haj növekedésének ösztönzése, az izomgyógyulás elősegítése és az ízületi gyulladás tüneteinek kezelése érdekében.

Más egészségügyi szakemberek ellenzik a PRP használatát a jóváhagyott gyógyászati felhasználáson kívül. Például az American Rheumatology College (ACR) és az Arthritis Alapítvány (AF) határozottan javasolja a térd- vagy csípő osteoarthritis (OA) kezelésében való felhasználását.

Ebben a cikkben részletezzük, hogy a PRP terápia milyen költségeket jelent, és mikor ajánlhatjuk az orvosok.

A nem és a nem létezik spektrumokon. Ez a cikk a „férfi”, „nő” vagy mindkettő kifejezéseket fogja használni a születéskor kiosztott szexre. Kattints ide hogy többet megtudj.

Hogyan működik?

A vérlemezkék olyan vérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a sebgyógyulásban. Segítenek a vérrögök kialakításában a vérzés leállításához, és támogathatják a sejtek növekedését.

A PRP -injekció elkészítéséhez egy orvosi szakember vesz egy mintát az ember véréről. Ezt a mintát egy tartályban lezárják, és centrifugába helyezik. Ez az eszköz ezután olyan nagy sebességgel forog, hogy a vérminta alkatrészekre osztódik, amelyek közül az egyik PRP.

Az orvosi szakember ezután kivonja ezt a plazmát, és elkészíti azt az adminisztrációhoz.

A kutatások azt sugallják, hogy a gyulladás vagy a szöveti károsodások befecskendezése magas vérlemezkékkel ösztönözheti az új szövetek növekedését és elősegítheti a sejtek általános gyógyulását.

Például az egészségügyi szakemberek összekeverhetik a PRP -t más csontgraft -kezelésekkel, hogy fokozzák a szövetek javítását. Az orvosok PRP -terápiákat is használhatnak más izom-, csontváz- vagy bőrbetegségek kezelésére.

Milyen előnyökkel jár?

Néhány példa a kezelési területekre, ahol az orvosok a PRP -t használják:

Hajnövekedés

A PRP beinjektálása a fejbőrbe, segíthet csökkenteni a gyulladást, amely a hajhulláshoz vezethet.

A 2015 -ös tanulmány szerint a PRP -kezelésben részesülő férfiak több hajat és lényegesen nagyobb sűrűséggel nőttek fel, mint a férfiak, akik nem kapták meg a kezelést.

Ez azonban csak egy kis léptékű tanulmány volt, és további ellenőrzött kutatásokra van szükség a PRP hatékonyságának teljes értékeléséhez a haj növekedésében.

Szövetgyógyulás

Az orvosok PRP injekciókat használhatnak a szöveti gyógyulás elősegítésére. A

egy 2014 -es cikk szerzői megállapították, hogy a PRP injekciók három fordulója csökkentette a tüneteket a krónikus patellar tendinopathia nevű térd sérüléssel. A tanulmányban a kutatók 28 sportoló eseteit elemezték.

A 2018. évi áttekintés azt is megjegyzi, hogy a PRP -terápiák segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és javíthatják a gyógyulást a ligamentum és az inakkárosodás esetén. Ennek ellenére a szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy további kutatásokra van szükség a kezelés hatékonyságának teljes értékeléséhez.

Ezenkívül a PRP -terápiák elősegíthetik a csontok gyógyulását. Az ezen a területen végzett tanulmányok azonban nem meggyőzőek a PRP -kezelések javára. A 2021 -es felülvizsgálat azt sugallja, hogy a PRP előkészítésében és használatában a szabványosítás hiánya tényező lehet ezekben a nem meggyőző jelentésekben.

gyulladáscsökkentés

Az orvosok PRP -t használhatnak az OA és rheumatoid arthritisben szenvedő emberek gyulladásának csökkentésére. Ez a gyulladás az ízületek fájdalmassá és merevgé válik.

A PRP használata azonban az artritisz formáinak kezelésére ellentmondásos. Mind az ACR, mind az AF határozottan javasolja a PRP használatát a térd vagy a csípő OA kezelésében.

Mennyibe kerül a PRP?

Az egyetlen PRP -kezelés költsége általában 500–2 500 USD. Az emberek ismételt kezeléseket is igényelhetnek.

A költségek a kezelést végző orvos helyétől, létesítményeitől és szakértelmétől függően változhatnak. Azt is megjegyzi, hogy kevés biztosítási terv fedezi a PRP -kezelés költségeit.

Mellékhatások

A PRP injektálása magában foglalja az ember saját vérlemezkékének használatát, ezért a kezelésben részesülő emberek általában nem mutatnak káros reakciókat az injekciókra.

Irritációt, fájdalmat vagy vérzést tapasztalhatnak az injekció beadási helyén vagy annak környékén.

A legtöbb ember szinte azonnal folytathatja normál tevékenységeit a PRP injekció után.

Takeaway

A PRP ígéretes terápia azok számára, akik szöveti károsodást vagy hajhullást tapasztalnak, de még mindig vannak viták az ilyen típusú kezelés körül.

A mai napig nincs meggyőző bizonyíték annak hatékonyságáról vagy a kezelés szabványosításáról. Ennek eredményeként egyes egészségügyi szervezetek és szervezetek határozottan javasolják a PRP -kezelések alkalmazását.

Általában az egészségbiztosítás nem terjed ki a PRP injekciókra, amelyek drágává válhatnak, ha ismételt kezelésekre van szükség.

 • Orvosi innováció
 • Vér/hematológia
 • Kozmetikai orvoslás/plasztikai sebészet
 • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Amit tudnod kell a XIPHOID folyamatról

Az xiphoid folyamat a csont egy kis kiterjesztése közvetlenül a szegycsont alatt. Az Xiphoid eljárás kellemetlensége fájdalmas lehet, mivel befolyásolhatja az alsó bordát, a mellcsontot és a has körül található számos fő izomot és a membrán körül.

A Xiphoid név a görög szóból származik, mivel a szerkezetnek éles hegye van, és kardhoz hasonlít. Más néven is ismert, beleértve a Metasternumot, a Xiphisternumot és a Xiphoid porcot.

Ebben a cikkben megvitatjuk a tüneteket, okokat és kezelési lehetőségeket az xiphoid folyamat fájdalomra. Az xiphoid folyamatról szóló gyors tényeket:

 • Az xiphoid folyamat fájdalmát az alsó szegycsont (mellcsont) szorosságaként írják le.
 • Orvosi szempontból ezt a fájdalmat Xiphoid -szindrómának vagy Xiphodynia -nak hívják.
 • A XIPHOID folyamat általában kisebb károsodásokkal gyógyíthatja meg magát, kevés beavatkozással.

Mi az xiphoid folyamat?

Ez a diagram megmutatja az xiphoid folyamatot a vörösben. Képesség: Anatomográfia, 2012. november 3. A szegycsont alsó része.

Születéskor az xiphoid folyamat porcból alakul ki, amely végül csonttá alakul.

Az ember korai életében a Xiphoid folyamat ritkán okoz kellemetlenséget, tekintettel a lágy porcszerkezetre. Mivel azonban megkeményedik, sok okból némi kellemetlenséget okozhat a későbbi életben.

Az xiphoid folyamat tünetei A fájdalom

A kellemetlenség enyhe és súlyos között terjedhet. Az ember fájdalmat érezhet, és a has és a mellkas körüli xiphoid folyamathoz kapcsolódó izomcsoportokban duzzanatot tapasztalhat, például:

 • Felső hasi
 • mellkas
 • torok
 • Karok

A fájdalom, érzékenység és duzzanat jön, és ez a diagnosztizálás kihívása. Az is lehetséges, hogy a terület meggyullad, és az alsó szegycsont körül egy csomó fejlődik.

Ez a csomó a gyulladás következménye. Ez azonban gyakran összetéveszthető egy súlyosabb egészségügyi állapot, például egy daganat miatt.

Az xiphoid folyamat okai fájdalom

Az xiphoid folyamat gyakori oka az akut mellkasi trauma, amely károsítja a szerkezetet.

Az xiphoid folyamatot nem védik vagy támasztják alá a környező struktúrák, ezáltal kiszolgáltatottá válva a károsodást. Ez a károsodás a kardiopulmonalis újraélesztés (CPR) során fordulhat elő, amikor egy személy túl nagy nyomást gyakorol az alsó szegycsontra.

A XIPHOID folyamat kevésbé gyakori okai A fájdalom magában foglalhatja:

 • Nehéz tárgyak vagy súlyok emelése
 • Ismétlődő törzs a törzsen
 • xiphoid folyamat diagnosztizálása A fájdalom

  Azoknak az embereknek, akiknek több mint 1 hétig fájdalmat éreztek az alsó szegycsontban, orvosnak kell fordulniuk az értékeléshez.

  Az Xiphoid folyamat diagnosztizálása a fájdalom kihívást jelenthet, figyelembe véve a tünetek átmeneti jellegét és annak közelségét számos fő szervhez és csontszerkezethez. Például, kezdetben összetéveszthető egy törött bordával.

  A daganatot képező gyulladás jelenlétét daganat vagy sérv is megtévesztheti.

  Mivel a Xiphoid folyamat fájdalmának megerősítésének nehézsége van, az orvosok javasolhatnak röntgen-, MRI vagy CT-vizsgálatot.

  Ezeknek a képeknek a segítségével fel lehet értékelni a szerkezet és a gyulladás mértékének bármilyen károsodását.

  xiphoid folyamat kezelése fájdalom

  Az xiphoid folyamat kezelése A fájdalom az okától függ.

  Az orvos felírhat gyulladásgátló gyógyszereket a fájdalom csökkentése érdekében.

  Azt is javasolhatják, hogy a fájdalmat szenvedő személy elkerülje a nagy intenzitású testmozgást vagy olyan tevékenységeket, amelyek megterhelik a területet.

  Maga a Xiphoid folyamat törzse vagy gyulladása általában nem okoz állandó károsodást. Ha azonban a Xiphoid folyamat megszakad vagy törései, akkor a csontfragmensek károsodhatnak a környező létfontosságú szervek számára.

  Például ritkán lehetséges, hogy egy csonttöredék lyukasztja a tüdőt, ami életveszélyes lehet.

  műtét

  Ilyen esetekben a műtéti beavatkozások szükséges óvintézkedés lehetnek a belső károk ellen.

  Az xiphoid eljárás eltávolítható az alsó szegycsont elektrosebészeti boncolásával. Ezt általában xiphoidectomy -nak nevezik. Az eljárást biztonságosnak tekintik, alacsony szövődmények kockázatával.

  A terület több hétig érzékenyen érezheti magát a műtét után, amíg a seb meg nem gyógyul.

  Takeaway

  Az xiphoid folyamat a szegycsont kicsi, háromszög alakú része, amely porcként kezdődik, és végül megkeményedik, mint egy személy. Fő funkciója az, hogy izomkapcsolóként szolgáljon a környék más izmainak.

  xiphoid folyamat A fájdalom kellemetlenséget és duzzanatot okozhat. Ez azonban ritkán aggodalomra ad okot. Ha azonban az egyén több mint egy hétig szoros fájdalmat tapasztal az alsó szegycsontban, akkor orvosi ellátást kell kérnie.

  xiphoid folyamat A fájdalmat sokféle ok válthatja ki, és leggyakrabban az akut mellkasi trauma eredménye.

  A régió gyulladása olyan csomópont kialakulását okozhatja, amely komolyabb állapotban, például daganat vagy sérv.

  Néhány törés vagy törés megkövetelheti, hogy a XIPHOID folyamatot műtéti módon távolítsák el, hogy elkerüljék a súlyos belső károsodást.

  • savas reflux/gerd
  • Csontok/ortopédia
  • Sportgyógyászat/fitnesz

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  A búzafehérjék gyulladást okozhatnak a bélen túl

  Az új kutatások azt mutatják, hogy a búzában lévő fehérjék családja felelős lehet a gyulladás aktiválásáért krónikus egészségi állapotokban, például sclerosis multiplex, asztma és rheumatoid arthritisben. A tudósok felfedezték, hogy a fehérjék szintén hozzájárulhatnak a nem celiakia gluténérzékenységének kialakulásához. A

  megállapításokat az UEG 2016 -án, Bécsben, Ausztriában, Bécsben mutatták be – az Egyesült Európai Gastroenterológia által szervezett találkozó a szakemberek számára az emésztési és májbetegségek legújabb kutatásainak közreműködésére.

  Noha a búzát csak körülbelül 12 000 évvel ezelőtt adták hozzá az emberi étrendhez, ez jelentős étrendi kapocsgá vált, és széles körben használják a feldolgozott élelmiszerekben. Kimutatták, hogy a búzában található fehérjék egy csoportja-amiláz-tripszin-gátlók (ATI)-kimutatták, hogy immunválaszt vált ki a bélben, amely elterjedhet a test más szöveteire. A

  atis olyan növényi eredetű fehérjék, amelyek gátolják a közös paraziták-például az étkezési férgek és az étkezési búzák-enzimeket. Az ATI -k fontos szerepet játszanak a vetőmag fejlődése során bekövetkező anyagcsere -folyamatokban is.

  Sok korábbi tanulmány a gluténnek az emésztési egészségre gyakorolt hatására összpontosított. Detlef Schuppan vezető kutató, a németországi Johannes Gutenberg Egyetemen, és a csapat célja, hogy kiemelje azt a szerepet, amelyet az ATIS játszik az emésztőrendszerben és azon túl. A

  atis csak kis mennyiségű búzafehérjéket alkot – körülbelül 4 % -, ám egyes embereknél jelentősen befolyásolja a nyirokcsomókat, a veséket, a lépét és az agyát, gyulladást okozva. Az ATI -ket azt is javasolták, hogy súlyosbodjon a rheumatoid arthritis, sclerosis multiplex (MS), asztma, lupus és nem alkoholos zsíros májbetegség, valamint gyulladásos bélbetegség.

  “A bélhez kapcsolódó gyulladásos körülmények kialakulásához hozzájárulunk, úgy gondoljuk, hogy az ATIS elősegítheti más immunrendszerrel kapcsolatos krónikus állapotok gyulladását a bélen kívül. A nem celiakis gluténérzékenységben tapasztalható bélgyulladás típusa különbözik a celiakia által okozott, és nem gondoljuk, hogy ezt a gluténfehérjék váltják ki. ”

  Prof. Detlef Schuppan

  “Ehelyett bebizonyítottuk, hogy a búzából származó ATIS, amely szintén szennyezi a kereskedelmi glutént, aktiválja az immunsejtek specifikus típusait a bélben és más szövetekben, ezáltal potenciálisan potenciálisan A már létező gyulladásos betegségek tüneteinek súlyosbodása ”-tette hozzá Schuppan professzor.

  A búzafehérje-mentes étrend segíthet az immunológiai rendellenességek kezelésében

  Egyes egyének gyomor tüneteit tapasztalják meg, amikor a glutént tartalmazó összetevőkkel rendelkező ételek-például búza, árpa és rozs-még akkor is, ha igen nem szenvednek celiakia. Az ATI-k hozzájárulhatnak ehhez a nem celiakális gluténérzékenységhez (NCGS). Ez a kutatási terület viszonylag új, és további kutatásokat kell végezni az NCG -k és a veszélyben lévő ki.

  Jelenleg nincs olyan biomarker, amely az NCG -k számára a beteg státusát figyeli, és a jelenlegi megértés alapján az NCGS -ben szenvedő embereknél nem volt bélkárosodás a gluténnek való kitettség után.